Blog

Maandag 13 februari

Nog sneller uw huis verkopen tegen een zo hoog mogelijke opbrengst

De huizenmarkt trekt weer aan. Toch komt het voor dat huizenverkopers hun huis langer te koop hebben staan dan gewenst.

Stel u heeft uw woning te koop staan. Er is wel interesse, maar het komt voor dat potentiele kopers afhaken, omdat de badkamer, keuken verouderd is, of omdat het huis over te weinig slaapkamers beschikt. Je zou zeggen:  “nou koper, dan verbouw je het toch naar eigen inzicht”. Een logische gedachte, want zo ging dat ook jarenlang. Maar sinds kort zijn er belangrijke wijzigingen die deze aanpak tegenhouden.

1.    De inkomens normen voor de hoogte van een financiering zijn de afgelopen
       jaren veel strenger geworden. Tegenwoordig kunnen potentiele kopers veel
       minder lenen dan enkele jaren geleden. Als verkoper kun je daar weinig aan
       doen.

2.    In 2017 financieren banken nog maar tot 101% van de marktwaarde van de
       woning  (www.verenigingeigenhuis.nl) Voorheen konden kopers een
       verbouwing meestal vrij eenvoudig bij de aankoop meefinancieren. En juist dit
       punt wordt steeds moeilijker, want de banken mogen nog maar tot 101% van
       de marktwaarde verstrekken in 2017. Stel je wilt een woning kopen van €
       350.000 en ook nog eens verbouwen voor € 50.000. Ervan uitgaande dat de
       koper qua inkomen € 400.000 mag lenen, kan deze financiering voor de koper
       wel eens lastig worden. De waarde van de woning na verbouwing zal met
       grote waarschijnlijk geen € 400.000 zijn, maar bijvoorbeeld € 375.000. Dit
       betekent dat de koper ten minste € 25.000 eigen geld moet inbrengen. En
       juist dat eigen geld is er heel vaak niet.

Hou je woning dus up-to-date

Als verkoper doe je er goed aan je woning up-to-date te houden, zodat je woning geliefd is voor veel kopers. De verouderde badkamer en keuken dus tijdig aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen in de markt. U zult zien dat u de woning sneller kunt verkopen. Een potentiele koper heeft dan wellicht nog niet zijn droomkeuken, maar hij koopt wel een woning die hem bevalt. Die droom keuken of uitbouw kan ook later nog.

Klik hier voor meer informatie:  ARKA-BOUW service B.V.

Donderdag 8 september

7 Tips Voor een Zorgeloze Verbouwing

Als u gaat verbouwen komt er veel op u af. Zeker als het een groot project beslaat. Wij helpen u graag met 7 tips voor een zorgeloze verbouwing.

1. Maak een beschrijving van de eindsituatie

Omschrijf hoe de eindsituatie eruit moet komen te zien. Het is verstandig dit zo gedetailleerd mogelijk te doen. Maak eventueel een plattegrond. Denk bijvoorbeeld ook aan energiebesparende mogelijkheden.
Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis vindt u informatie over subsidiemogelijkheden.

2. Houd rekening met de buren

Als u gaat verbouwen is het van belang je buren tijdig te betrekken bij uw plannen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw van de woning, of het plaatsen van een dakkapel.

3. Bouwkundige keuring

Bij een aankoop van woning kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport te laten opstellen door een bouwkundige. Van deze bouwkundige krijgt u vervolgens een rapport waarin het achterstallig onderhoud staat omschreven met een specificatie van de herstelkosten. Op verzoek kunnen dan ook eventuele verbouw plannen worden meegenomen.

4. Benader een aannemer die bij u past.

Bespreek in een vroeg stadium uw plannen met een aannemer die bij u past. De ene aannemer is gespecialiseerd in nieuwbouw terwijl de ander juist veel ervaring heeft met verbouw en aanbouw. Bespreek uw ideeën en wensen en hij kan ook snel laten weten wat wel en niet mogelijk is. Bij een betrouwbare aannemer kunt u ook denken aan zaken zoals afspraken nakomen door de aannemer, kwaliteit leveren zoals afgesproken en de financiële afspraken. Meer informatie  over een betrouwbare aannemer is te vinden op  www.bouwgarant.nl    

5. Offerte maken

Kijk bij de offerte niet alleen naar de prijs, maar kijk ook naar wat er wordt geleverd.  En welke afspraken worden er gemaakt over de start  van het werk en de oplevering. Van groot belang is ook te weten hoe er wordt omgegaan met eventuele stelposten of meewerk.

6. Vergunning nodig?

Soms is een vergunning nodig bij een verbouwing of een aanbouw. Dit hangt af van de locatie, de omvang van de verbouwing en gemeente waar u woont. Een vergunning aanvragen kost tijd. Houdt hier rekening mee in uw planning. Dit kan veel frustratie voorkomen.

7. Betaal in termijnen

Het is verstandig te betalen volgens een van te voren afgesproken betaalplan, zodat u precies betaalt voor datgene wat geleverd is. Bij de oplevering kunt u bijvoorbeeld aan de hand van een schriftelijke opleverlijst het restant overmaken.
Om extra zekerheid in te bouwen kunt u garanties afsluiten bij je contract, zoals de Verbouwgarantie en Nieuwbouwgarantie van de Stichting Bouwgarant. Meer informatie over deze extra zekerheid is te vinden op www.bouwgarant.nl/garantie.

Door Thijs Aarten


Bekijk overige nieuwsberichten

 
Offerte aanvragen

 
Allround timmerman
gezocht! Klik hier